WIJN ZOEKEN

Kleur
Prijs tot
Herkomst

Ondernemende gezelschappen

Verschillende ensembles uit de serie PROEFKAMERMUZIEK zijn de eerste podiumkunstinstellingen die zich aangesloten hebben bij het initiatief "Cultuur & Wijn". Zij zijn ondernemende wegbereiders die samenwerken op het vlak van programmering, planning, marketing en cultureel ondernemerschap. 

In de series PROEFKAMERMUZIEK in Ede en Muiden geven Nederlandse ensembles acte de presénce met avontuurlijke programma’s.
Na de informele optredens van circa vijf kwartier worden er heerlijke wijnen geproefd en geschonken, en is het tijd voor napraten. Uiteraard zijn de musici ook van de partij. Wat beroerde het oor? Zijn er gedeelde passies? Wat proeft  hemels? Er is alle ruimte voor ontdekkingen en ontmoetingen in deze series van het goede leven. www.proefkamermuziek.nl


Alle aangesloten gezelschappen zijn door de overheid aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI status).

Nederlands Blazers Ensemble

Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft de muzikanten van het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Het NBE speelt muziek van alle soorten, maten en tijden die de zinnen en verbeelding prikkelen en presenteert zich op een manier waar de energie en het speelplezier vanaf spat. Talloze musici, componisten, dichters en schrijvers, acteurs, dansers, regisseurs, kostuumontwerpers, lichtontwerpers en kunstenaars uit vele windstreken en culturen vonden elkaar in de baanbrekende en cultuurverbindende NBE producties. Het NBE weerspiegelt de tijdgeest en slaat altijd onverwachte en nieuwe richtingen in.

Ga naar de Website

EnsembleCaméléon

In 2002 werd EnsembleCaméléon opgericht door een groep jonge strijkers uit de vooraanstaande Nederlandse symfonieorkesten. Het is een kamermuziekensemble dat mensen van diverse achtergronden en leeftijden kennis wil laten maken met de mooiste en boeiendste kamermuziek die er geschreven is of nog geschreven gaat worden. Met een originele programmering en logische cross-overs met andere kunstdisciplines probeert EnsembleCaméléon vastgeroeste tradities van de klassieke (kamer)muziek te doorbreken. Concerten van EnsembleCaméléon werden door pers en publiek geprezen om het hoge individuele niveau van de musici, het perfecte ensemblespel, de muzikale overtuigingskracht en de grenzeloze bevlogenheid. Het ensemble treedt op in Nederland, Zuid-Amerika, Zwitserland, Ierland en Zuid-Afrika.

Ga naar de Website

Nederlands Kamerkoor

Geen puurder geluid dan de menselijke stem, en geen vocaal ensemble waar de klank zo op een goudschaaltje gewogen wordt als een kamerkoor. Het Nederlands Kamerkoor kan erover meepraten: het staat als zelfstandig, professioneel kamerkoor al decennia lang aan de top. De actieradius omvat het hele kamerkoorrepertoire, van middeleeuws tot hedendaags en van a cappella tot begeleid. Naast de eigen concertseries in een aantal Nederlandse steden gaat het koor regelmatig samenwerkingsverbanden aan met ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest. Het koor heeft zo’n vijfenzeventig cd’s uitgebracht, waarvan verschillende zijn bekroond.

Ga naar de Website

Ragazze Kwartet

Ragazze kwartet: vier jonge, gepassioneerde musici die graag aan iedereen willen laten horen hoe bijzonder, mooi en ontroerend, maar ook fluisterend, swingend en messcherp het klassieke strijkkwartet kan zijn. Altijd strevend altijd naar het hoogst haalbare niveau, maar graag experimenteel met de uitvoeringspraktijk. De programmering van het kwartet wordt gekenmerkt door veelzijdigheid: van Barok tot hedendaags. Communicatie met elkaar en het publiek is essentieel en de Ragazee zijn constant op zoek naar nieuwe presentatievormen. Ragazze+ gaat nog een stap verder. Dan worden de musici ook dansers in het ensemble LUX en zijn zij regelmatig onderdeel van muziektheaterproducties.

Ga naar de Website

Proefkamermuziek

In de series Proefkamermuziek geven Nederlandse ensembles acte de presénce met avontuurlijke programma's. Na de informele optredens van circa vijf kwartier worden er heerlijke wijnen geschonken en is het tijd voor napraten. Uiteraard zijn de musici ook van de partij. Wat beroerde het oor? Zijn er gedeelde passies? Wat proeft hemels? Er is alle ruimte voor ontdekkingen en ontmoetingen in deze series van het goede leven. Stichting Art connects People is inititiefnemer van de series.

Ga naar de Website

Amsterdam Sinfonietta

Een strijkorkest dat het hoogst mogelijke niveau in ensemblespel zou bereiken - dát was het doel waartoe in 1988 een aantal jonge musici met een passie voor kamermuziek hun krachten bundelden. Met veel enthousiasme, inzet en begenadigd spel wisten zij als ‘Nieuw Sinfonietta Amsterdam’ een vaste plaats in het Nederlandse muziekleven te verwerven. Inmiddels is het orkest onder de huidige naam Amsterdam Sinfonietta een veelgevraagde en graag geziene gast op de (inter)nationale concertpodia.

Ga naar de Website

Hexagon Ensemble

De bezetting van vijf blazers en piano is de basis van de avontuurlijke programmering van het Hexagon Ensemble. De kwaliteit van de uitvoeringen in combinatie met een vernieuwende programmering leidde tot succesvolle optredens in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen, het Festival van Vlaanderen, Parijs, Straatsburg, Slovenië en de Verenigde Staten. Sinds de oprichting in 1991 hebben vele componisten voor het ensemble werken geschreven of bewerkt, vaak voor muziektheatrale programma's zoals 'De Lady Macbeth van Mtsensk' en 'De Rode Kimono'. Deze laatse productie gaat in het Holland Festival 2012.

Ga naar de Website

Quote

Nooit gedacht dat vier flessen Brunello onder de Italiaanse sterren tot een zee van muziek en wijn zou leiden. Wat een heerlijke wijnen van Guiseppe Sesti! Echt een wijngoed om een lange zomer te bezoeken en zo meer. 

Floris Mijnders, cellist

Iedere avond toasten we op de Cultuur! Goed idee om op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan een koude winter voor de artiesten. De Shiraz van Parmoleto vonden wij heerlijk. 

Albert Weijn

Nu de overheid de Kunsten in de steek laat, biedt 'Cultuur & Wijn' ons, fans van muziek, dans en theater, de mogelijkheid niet alleen onze stem in petities te laten horen, maar zonder extra geld de gezelschappen te ondersteunen. Een prachtig initiatief om te steunen  en we drinken op zijn tijd toch een wijntje. Santé, op de Kunsten!

Mark Ebbenhout

1777: Aan Wolfgang Amadeus Mozart: ‘Dat wij elkaar gauw weer mogen zien en moge dat bij een glas Rijnwijn zijn’. 'Lieve Wolfgang, laat je de Rijnwijn maar goed smaken, drink op mijn gezondheid.’ Leopold Mozart

Leopold Mozart
Giancarlo Cignozzi

Voorstellingen


Nederlands Blazers Ensemble

Ragazze Quartet

Amsterdam Consort - Pimpinone

Nederlands Blazers Ensemble - Het Paradijs

Muidens Ensemble - Weihnachts Oratorium

Hexagon Ensemble - De Lady Macbeth

Combattimento Consort Amsterdam - Orlando

Amsterdam Sinfonietta

The Amsterdam Consort - Kaffee Kantate

The Amsterdam Consort

Amsterdam Sinfonietta

Combattimento Consort Amsterdam - Rita

Combattimento Consort Amsterdam - Arminio